De beste 8 Voetbal Training Oefeningen voor het nieuwe seizoen!

Voetbal

5 min

Voetbal is een dynamische sport die snelheid, behendigheid, kracht en strategisch inzicht vereist. Of je nu een beginnende speler bent of een doorgewinterde professional, regelmatige en gevarieerde training is essentieel om je vaardigheden te verbeteren met voetbal training oefeningen. In deze blog bespreken we enkele effectieve voetbal training oefeningen die je kunnen helpen om je spel naar een hoger niveau te tillen.

1. Warming-Up en Stretching

Een goede warming-up is cruciaal om blessures te voorkomen en je spieren voor te bereiden op de inspanning. Begin met een paar rondjes joggen rond het veld, gevolgd door dynamische stretches zoals lunges, high knees en arm swings. Dit helpt je spieren op te warmen en je lichaam voor te bereiden op intensieve oefeningen.

2. Dribbel Oefeningen

Dribbelen is een fundamentele vaardigheid in voetbal. Hier zijn een paar voetbal training oefeningen om je dribbeltechniek te verbeteren:

 • Conedribbels: Zet een reeks kegels uit in een rechte lijn of zigzagpatroon. Dribbel de bal snel tussen de kegels door zonder ze aan te raken.
 • Rondje Om De Kegel: Plaats een enkele kegel op het veld en dribbel de bal eromheen in cirkels, afwisselend met je linker- en rechtervoet.
 • Agility Ladder Zonder Bal: Gebruik een agility ladder set, zoals die van AJ Sports. Plaats de ladder op de grond en voer verschillende voetenwerkpatronen uit, zoals zigzaggen door de vakken. Deze oefening verbetert je coördinatie, snelheid en behendigheid.

3. Passeren en Ontvangen

Een goede pass en een nauwkeurige ontvangst zijn cruciaal voor succesvol teamspel. Probeer de volgende voetbal training oefeningen:

 • Tic-Tac Passes: Werk samen met een teamgenoot om korte, snelle passes naar elkaar te maken. Focus op nauwkeurigheid en snelheid.
 • Wall Passes: Gebruik een muur om passes te oefenen. Trap de bal tegen de muur en ontvang hem terug, afwisselend met beide voeten.

4. Schietoefeningen

Scoren is natuurlijk het doel van het spel. Verbeter je schot met deze voetbal training oefeningen:

 • Doelschieten: Plaats meerdere doelen of markers in het net en probeer ze te raken vanuit verschillende afstanden en hoeken.
 • Een-Twee Schoten: Werk samen met een teamgenoot. Geef een pass, ontvang hem terug en schiet meteen op doel. Dit helpt je reactietijd en nauwkeurigheid te verbeteren.

5. Verdedigingsoefeningen

Verdedigen is net zo belangrijk als aanvallen. Probeer de volgende verdedigingsdrills:

 • 1-op-1 Verdediging: Oefen het verdedigen tegen een enkele aanvaller. Focus op het behouden van je positie en het afpakken van de bal zonder een overtreding te maken.
 • Afsluiten: Werk aan het snel sluiten van ruimtes en het forceren van de aanvaller om terug te spelen of een moeilijke pass te maken.

6. Conditie en Snelheid

Voetbal vereist uitstekende conditie en snelheid. Voeg deze oefeningen toe aan je training:

 • Sprint Intervallen: Sprint 30 meter, wandel terug en herhaal dit 10 keer. Dit verbetert zowel je snelheid als je uithoudingsvermogen.
 • Shuttle Runs: Ren naar een marker op 10 meter afstand, keer terug, ren naar een marker op 20 meter afstand en keer terug. Herhaal dit meerdere keren.

7. Team Tactieken

Voetbal is een teamsport en het begrijpen van teamtactieken is essentieel. Werk met je team aan:

 • Positionering: Oefen hoe je je moet positioneren op het veld tijdens aanvallen en verdedigen.
 • Oefenwedstrijden: Speel regelmatig oefenwedstrijden om je teamwerk en tactische inzicht te verbeteren.

8. Cool-Down en Herstel

Sluit elke trainingssessie af met een goede cool-down. Doe lichte cardio, zoals joggen, gevolgd door statische stretches om je spieren te ontspannen en het herstel te bevorderen.

Conclusie

Effectieve voetbaltraining vereist een combinatie van technische, fysieke en tactische oefeningen. Door regelmatig te oefenen en gevarieerde drills in je trainingsroutine op te nemen, kun je je vaardigheden aanzienlijk verbeteren. Vergeet niet om aandacht te besteden aan zowel aanvallende als verdedigende aspecten van het spel en werk samen met je team om tactieken en strategieën te verfijnen. Met toewijding en hard werken zul je zeker vooruitgang boeken op het veld.

Andere kochten ook