Krachttraining Afvallen: Een Complete Gids

Krachttraining

3 Min

Optimaal afvallen lukt niet? Ontdek hier waarom! Door middel van krachttraining afvallen speelt een cruciale rol bij het effectief en duurzaam verliezen van gewicht. Door spieren op te bouwen, verhoog je je metabolisme, wat betekent dat je lichaam zelfs in rust meer calorieën verbrandt. In deze blog ontdek je hoe krachttraining je kan helpen om op een gezonde manier af te vallen en welke oefeningen je kunt doen.

Waarom Krachttraining voor Afvallen?

 1. Verhoogd Basal Metabolic Rate (BMR): Spieren verbranden meer calorieën dan vet, zelfs in rust. Door spieren op te bouwen, verhoog je je BMR, wat helpt om meer calorieën te verbranden gedurende de dag.
 2. Afterburn Effect (EPOC): Na een intensieve krachttraining sessie blijft je lichaam urenlang extra calorieën verbranden. Dit fenomeen staat bekend als Excess Post-Exercise Oxygen Consumption (EPOC).
 3. Vetverlies vs. Spierverlies: Bij alleen cardio en een caloriearm dieet kan je lichaam zowel vet als spiermassa verliezen. Krachttraining helpt je om spiermassa te behouden of zelfs op te bouwen terwijl je vet verliest.
Vet Verliezen & Spieren Opbouwen

Essentiële Krachttrainingsoefeningen voor Gewichtsverlies

 1. Squats: Trainen van de onderlichaamsspieren, inclusief quadriceps, hamstrings en bilspieren.
  • Uitvoering: Sta met je voeten op schouderbreedte uit elkaar, zak door je knieën en heupen alsof je op een stoel gaat zitten. Houd je rug recht en je knieën boven je tenen. Kom dan explosief terug naar de startpositie.
 2. Deadlifts: Richten zich op de hele achterste keten van je lichaam.
  • Uitvoering: Sta met je voeten op heupbreedte en een halterstang voor je op de grond. Buig door je knieën en heupen om de stang vast te pakken met een overhandse greep. Til de stang op door je heupen en knieën te strekken terwijl je je rug recht houdt. Laat de stang gecontroleerd zakken naar de startpositie.

Verhoog je trainingservaring met AJ-Sports Lifting Straps en voel het verschil in je grip en algehele prestaties.

3. Bench Press: Opbouwen van kracht in de borst, schouders en triceps.

 • Uitvoering: Ga op een bank liggen met je voeten plat op de grond. Pak de halterstang vast met een iets bredere greep dan schouderbreedte. Laat de stang langzaam zakken tot je borst en druk deze explosief omhoog totdat je armen gestrekt zijn.

Onze Bench Press is de ideale halterbank om thuis te oefenen met deze oefening en je kracht te verbeteren!

4. Rows: Versterken je rug- en bicepsspieren.

 • Uitvoering: Sta met je voeten op heupbreedte en een halterstang voor je op de grond. Buig voorover vanuit je heupen en houd je rug recht. Trek de stang naar je borst en laat deze gecontroleerd zakken.

5. Lunges: Verbeteren balans, coördinatie en kracht in je benen.

 • Uitvoering: Sta rechtop en stap met één voet naar voren in een uitvalpositie. Zak door je knieën totdat beide benen een hoek van 90 graden maken. Duw jezelf terug naar de startpositie en herhaal met het andere been.
 • Planks: Versterken je kernspieren.
 • Uitvoering: Ga op je onderarmen en tenen staan, houd je lichaam in een rechte lijn van je schouders tot je hielen. Span je buikspieren aan en houd deze positie zo lang mogelijk vast zonder door te zakken.
 • High-Intensity Interval Training (HIIT) met Weerstand: Combineer krachttraining met HIIT voor maximale vetverbranding.
  • Uitvoering: Wissel korte, intensieve periodes van oefeningen zoals kettlebell swings, burpees of jump squats af met korte rustperiodes.

Onze perfect HIIT machine is de Airbike Pro

Conclusie

Met krachttraining afvallen is een effectieve manier om gewicht te verliezen, omdat het je helpt spieren op te bouwen, je metabolisme te verhogen en je algehele fitheid te verbeteren. Door een gevarieerd en progressief krachttrainingsprogramma te volgen, kun je niet alleen gewicht verliezen, maar ook sterker en fitter worden.

Andere kochten ook